4. POJIVOVÁ TKÁŇ

 

Charakteristika pojiv

 

Funkce pojiv

 

Pojiva nižších živočichů a obratlovců

U nižších živočichů:

U obratlovců:

 

Vaziva

 

Bloudivé bb. vaziva

 


Typy vaziv

Řídká vaziva – obsahují málo uspořádanou fibrilární složku, která nepřevládá.

Vaziva hustá a tuhá

 

Chrupavka (cartilago) 

Typy chrupavky:

zárodečná kostra obratlovců, hrtan, konce žeber, nos, klouby.

 

Výživa chrupavky

 

Molekulární struktura chrupavky

 

Kost

 

Typy kosti

 

Kost kompaktní

 

Kost houbovitá = spongiózní

 

Struktura kosti

 

Zubní tkáně

 

Osifikace

Dva způsoby:

 

Chondrogenní osifikace

Enchondrální osifikace

Další druhy kostnatění